Estrena Destacada

'TAROT'.

'TAROT'.
Estrena 10/05/24

dijous, 16 de juliol del 2020

'53a Edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges'.










El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges d’enguany, és celebrarà del 08 al 18 d’Octubre i inaugurarà la seva 53a edició amb el film català ‘Malnazidos’.

Ahir és va donar a conèixer la programació d’enguany que arriba a la 53ena edició, i que tindrà lloc del 08 al 18 d’Octubre de 2020 en un format mixta combinat de projeccions i activitats presencials i virtuals. D’entre els films que es van anunciar ahir, destaquen quatre produccions catalanes: el film encarregat d’inaugurar el festival ‘Malnazidos’, dirigit a quatre mans per Javier Ruiz Caldera i Alberto del Toro. Amb producció de Ikiru Films, Telecinco Cinema, Cactus Flower Productions i Terraza Films, és tracte d’un film fantàstic de zombies ambientat en la Guerra Civil Espanyola, durant els mesos més durs de la batalla a les trinxeres. Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo i Álvaro Cervantes encapçalen el repartiment d’aquest film que ha hagut d’ajornar la seva estrena als cinemes, prevista inicialment per Setembre, a causa dels efectes del COVID-19.

També, el festival acollirà l’estrena del segon llargmetratge de l’acadèmic David Victori, ‘No Matarás’, thriller protagonitzat per Mario Casas i produït per Castelao Pictures, Filmax, Movistar+, TVE i Televisió de Catalunya. Casas interpreta a Dani, un noi que després de la mort del seu pare decideix reprendre la seva vida i fer un llarg viatge on coneixerà a una noia inquietant i inestable.

El també membre de l’acadèmia, Lluís Danés, director artístic de la Gala dels Premis Gaudí 2017, 2018 i 2019, estrenarà aquest any al Festival de Sitges el seu primer llargmetratge de ficció per a cinema, ‘La Vampira de Barcelona’, amb producció de Brutal Media, Filmax i Televisió de Catalunya. El film compte amb un repartiment d’alçada amb Nora Navas, Sergi López, Francesc Orella, Pablo Derqui, Bruna Cusí, Roger Casamajor i Núria Prims; i està basat en la història real d’Enriqueta Martí, una suposada segrestadora i assassina en sèrie que va viure durant el S.XX al barri del Raval.

I per últim també ha anunciat que acollirà l’estrena de la coproducció internacional de ‘La Cosmética del Enemigo’, adaptació de la noevl·la homònima d’Amélie Nothomb, dirigida per Kike Maíllo, que amb el film ‘Eva’ es va endur el Premi Gaudí a Millor film en llengua no Catalana el 2012. El film està produït per Sábado Películas, The Project Club i Barry Films.

Aquest any el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, celebra el centenari del primer film del gènere fantàstic de la història del Cinema ‘Das Cabinet Des Dr. Caligari’ (El Ganivet del doctor Caligari) i per això aquest any el cartell en fa referència i que ha estat realitzat per l’agència China. Els seus creadors van dir: “enguany tenim la sort de celebrar el primer centenari a Sitges amb els 100 anys de El Ganivet del doctor Caligari’. Un dels pares indiscutibles del cinema fantàstic i de terror amb una mirada pertorbadora que ha influenciat tants cineastes del gènere. Hem volgut homenatjar el seu inoblidable estil expressionista amb una reinterpretació de Sitges que emula Holstenwall, el poble imaginat pels artistes Hermann Warm, Walter Reimann i Walter Röhrig. Una visió angoixant, que reflecteix la hipnosis col·lectiva dels seus habitants, i que durant uns dies hipnotitzarà també els fans del fantàstic de Sitges”.

A la 53ena edició també hi podrem trobar la seqüela de ‘Train to Busan’, ‘Penninsula’, que la primera entrega projectada a Sitges 2016 va guanyar el Premi a la Millor Direcció per Yeon Sang-ho i als Millors Efectes Especials.

També hi trobarem ‘Relic’, el debut en la direcció de l’australiana Natalie Erika James, que va sorprendre a Sundance i que s’ha situat en primera posició als cinemes nord-americans post-pandèmia. Produïda per Jake Gyllenhaal i protagonitzada per Emily Mortimer.

Pel que fa a terror independent el podrem trobar de diferents procedències i dirigit, en una majoria, per dones i tindrà una presencia destacada al Festival i hi trobarem la britànica ‘The Show’, de Mitch Jenkins i escrita per Alan Moore; la francesa ‘Jumbo’, de Zoé Wittock; la nord-americana ’12 Hour Shift’, de Brea Grant o la canadenca ‘Slaxx’, d’Elza Kephart. Al Festival també hi trobarem amb un bon grapat de films de terror festiu, dirigit als fans del gènere, com ara ‘Psycho Goreman’, de Steven Kostanski; ‘Benny Love You’, de Karl Holt o ‘The Queen of Black Magic’, de Kimo Stamboel.

Altres títols de la 53ena edició oferiran un apmpli ventall de tipologies del fantàstic. Del terror passant per la ciència ficció i el thriller, films com ara ‘The Silencing’, de Robin Pront, un film de venjança protagonitzat per Nikolaj Costner-Waldau i Annabelle Wallis. En el terreny de la ciència ficció hi trobarem ‘The Sputnik’, film rus dirigit per Egor Abramenko, una aventura espacial amb alienígenes. També ‘Come True’, de Anthony Scott Burns, amb un adolescent turmentat per terribles malsons. ‘Archive’, l’opera prima de Gavin Rothery, tracta la temàtica de la intel·ligència artificial, mentre que ‘La Nueé, de Just Philippot, planteja un peculiar drama de terror plegat de llagostes, i ‘Fried Barry’, de Ryan Kruger, presenta un antiheroi drogoaddicte que és abduït per extraterrestres.

La temàtica vampírica tampoc pot faltar, com per exemple ‘Comrade Drakulich’, cinta hongaresa dirigida per Márk Bodzsár, una comèdia negra amb un heroi de la revolució cubana en forma de vampir. També d’Hongria és ‘Post Mortem’, de Péter Bergendy, una història de fantasmes ambientada en la Primera guerra Mundial.

I no podem oblidar als fans de l’animació, amb l’estrena de ‘Lupin III: The First’, continuació de la saga manga creada per Monkey Punch, que s’ha convertit en una icona al Japó, dirigida per Takashi Yamazaki.

Fantàstic Iberoamericà

Hi podrem trobar la cinta argentina ‘Inmortal’, de Fernando Spiner, un drama fantàstic que explora els límits entre la vida i la mort. També girant al voltant d’aquesta temàtica tenim ‘Los que Vuelven’, un thriller de gran potència visual.

‘Historia de lo Oculto’ tanca aquesta secció, de Cristian Ponce, un film de terror en blanc i negra que tracte la corrupció política i la conspiració.

En el Festival d’aquest any també hi podrem veure clàssics del cinema, com ara ‘Elephant Man’ de David Lynch que celebra el seu 40 aniversari i la podrem veure en una versió remasteritzada en 4k.

Un altre dels clàssics serà ‘Total Recall’ de Paul Verhoeven -la del Schwarzenegger-, que enguany celebrarà el seu 30 aniversari i també la tindrem en 4k. Va ser una adaptació d’un relat de Philip K. Dick i connecta també amb la retrospectiva Sombras de Caligari, ja que és un títol fortament influenciat pel clàssic.

En la revisió de Grans Figures

Tindrem dos documentals interessants, un de la mà de Gregory Monro que recupera a ‘Kubric by Kubric’ noves gravacions exclusives del cineasta. I també rebrà un homenatge Bruce Lee amb el documental ‘Be Water’, de Bao Nguyen, que a partir de material inèdit, retrata el llegendari actor i mestre d’arts marcials, de vida fugaç però intensa.

Brigadoon i Premi Nosferatu

Aquest any hi haurà una forta presència de cinema llatinoamericà. ‘Al morir la Matinée’ (Argentina, Uruguai), dirigit per Maximiliano Contenti.

‘Cabrito’ (Brasil), de Luciano de Azevedo, que reprèn la proposta del curtmetratge del mateix nom i el converteix en llarg. ‘Cuidado con lo que Deseas’ (Mèxic), de Agustín Oso Tapia, una història protagonitzada per nens i adults on els crims i les traïcions hi són presents, amb el teló de fons del teatre de guinyol.

Els documentals que es presenten a Brigadoon tenim ‘Bava Puzzle’, una peça centrada en lafigura del realitzador italià Lamberto Bava, director de clàssics com Demons o Macabro i fill del mític Mario Bava. Dirigeixen Paola Settimini i Daniele Ceccarini. ‘The Quiet Revolution: State, Society and the Canadian Horror Film’, de Xavier Mendik i Philip Escott, és un estudi cinematogràfic del panorama del cinema de terror canadenc. ‘Segrelles. Ilustrador Universal’, dirigit per Ignacio Estrela, ressegueix la vida i obra del pintor valencià José Segrelles (1885-1969), un dels il·lustradors més influents en artistes contemporanis. Una figura artística de reconeixement internacional avalada per realitzadors com Guillermo del Toro, un dels convidats al documental.

El Premi Nosferatu d’enguany serà per l’actor Manuel de Blas, cara visible en el fantàstic estatal des de la dècada dels seixanta i encara en actiu.

Sitges Film Hub

La secció d’indústria del Festival en una edició que torna amb força i és completarà amb les ja consagrades sessions presencials a l’industry Hub by Catalan Films&TV de l’hotel Meliá Sitges, amb una oferta virtual de les activitats i trobades dirigides als professionals del sector.  

Per sisè any consecutiu, el festival i la plataforma Filmarket Hub s’uneixen per organitzar l’esperat Sitges Pitchbox, un esdeveniment internacional de pitching enfocat a projectes de gènere en desenvolupament. L’edició d’aquest 2020 es realitzarà en format virtual i, com a novetat, inclourà també una sessió de pitch per a sèries de televisió europees. La convocatòria de projectes s’inicia el proper 23 de juliol a https://www.filmarkethub.com/calls.

Amb la iniciativa d’acostar la literatura i el cinema fantàstic, el Sitges Taboo’ks, presentarà de nou quatre obres literàries (novel·la, teatre, relat curt i noevl·la gràfica o còmic). El programa convida a productors interessats en els projectes amb la finalitat de promoure acords d’adaptació. El termini de presentació d’obres finalitzarà el 18 d’Agost.

El Producers Meet Producers, programa de mentoring dirigit a joves productors, també celebra la seva sisena edició. L’activitat, organitzada per la PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya) i l’Ajuntament de Sitges (Promoció Econòmica), en col·laboració amb Sitges Film Hub, té com a objectiu posar en valor i donar visibilitat a la figura del productor audiovisual, dins i fora del sector, generar indústria i teixir una xarxa amb el talent emergent.

El Sitges Film Hub publicarà la seva agenda completa d’activitats al mes de Setembre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada