Estrena Destacada

'Moana 2'.

'Moana 2'.
Estrena 29/11/24

dilluns, 6 de juliol del 2020

'Ennio Morricone'.










Ennio Morricone, el compositor Italià guanyador d’un Oscar per més de 500 partitures cinematogràfiques, inclosos ‘The Good, The Bad and the Ugly’, ‘The Untouchables’ i ‘The Hateful Eight’ de Quentin Tarantino, ha mort a Roma aquest dilluns a l’edat de 91 anys.

El seu advocat, Giorgio Assumma, ha confirmat la mort en diversos mitjans, i va afegir que Morricone havia estat hospitalitzat la setmana passada després de caure i fracturar-se la cama.

Poc després de la mort del compositor, el primer ministre italià Giuseppe Conte ha fet un tuit: “Sempre recordarem, amb infinita gratitud, el geni artístic del Mestre #EnnioMorricone. Ens va fer somiar, sentir-nos emocionats, reflexionar, escriure notes memorables que romandran inesborrables en la història de la música i el cinema”.

Fill d’un trompetista professional, Morricone, que va néixer a Roma, va començar a escriure les seves pròpies composicions als sis anys i va entrar al conservatori a l’edat de 12. Posteriorment es convertiria en company d’escola del futur autor de l’espagueti western Sergio Leone, amb qui va formar un vincle inalterable els quals van tenir com a únics rivals les associacions de director/compositor de Alfred Hitchcock i Bernard Herrmann, Steven Spielberg i John Williams, i més a prop de casa, Federico Fellini i Nino Rota.

A finals dels 50’s, Morricone va començar a treballar com a arranjador d’estudi a RCA a Italia i després es va fer responsable de diversos èxits de radio populars cantats per artistes tan variats com Paul Anka i Francoise Hardy. Tot i això, per artistes italians com Morricone, treballar a Roma durant aquest període de postguerra embriagador (una vertiginosa era de ‘Carpe Diem’ capturada en La Dolce Vita de Fellini) va significar que tots els camins conduirien a Cinecitta, el llegendari estudi de cinema conegut com “Hollywood on the Tiber”. Va ser un moment de plenitud no sols per al cinema italià sinó també per a films estatunidencs de gran pressupost com ‘Cleopatra’, que es va filmar en el llegendari estudi estuc en les afores de la ciutat.

Després de reunir-se amb Leone a ‘Once Upon a Time in the West’ l’any 1968, començaria a expandir-se el gènere occidental a altres camps, inclòs el giallo horror, treballant diverses vegades amb Dario Argento en els anys 70’s en films que inclouen ‘The Bird with the Crystal Plumage’, ‘The Cat o’ Nine Tails’ i ‘Four Flies on Grey Velvet’, així com el drama romàntic de Terrence Malick, ‘Days of Heaven’, el qual li va valer la seva primera nominació al Oscar. Els anys 80’s veurien a Morricone començar a treballar amb més directors estatunidencs, inclosos John Carpenter pel seu clàssic de terror de ciència ficció ‘The Thing’, Brian De Palma per al thriller de crim nominat al Oscar ‘The Untouchables’ i el drama de guerra ‘Casualties of War’, a més de reunir-se amb Leone per a ‘Once Upon a Time in America’ i la seva primera col·laboració amb el director britànic Roland Joffé per al drama de l’època religiosa ‘The Mission’, que li va valer la seva segona nominació al Oscar i en la que va guanyar el seu primer Globus d’or.

La dècada dels 90 el duria a un Oscar més i un altre reconeixement amb un Globus d’or i una victòria per al film biogràfic sobre el crim neo-noir de Barry Levinson ‘Bugsy’ i el drama italià ‘The Legend of 1900’, amb altres obres notables com ‘In the Line of Fire’ de Lorenzo Oil, ‘Wolf’ i ‘Bluworth’. La següent dècada li donaria un altre nominació al Globus i al Oscar amb el drama romàntic ‘Malèna’ i el seu primer Oscar honorífic de l’acadèmia. En l’última dècada, el compositor finalment va guanyar un Oscar a la Millor Banda Sonora Original amb ‘The Hateful Eight’ de Quentin Tarantino, així com el tercer Globus d’Or.

A continuació alguns dels tuits que li han dedicat fans i col·laboradors:    

La informació l’he extret en part de Entertaiment Weekly i des de Comingsoon.net que ells l’han extret des de The Hollywood Reporter. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada